Karate szakosztály információ

A Bátaszék Sport Egyesület 1984-ben vette fel szakosztályai közé a karate sportágat. Ekkor alakult meg Tóbi István vezényletével a Wado-ryu Karate Szakosztály. Akkoriban – talán a filmek vagy az újdonság varázsa miatt – rengeteg fiatal választotta Bátaszéken a Wado-ryu Karate-t. A szakosztály a 80-as években kizárólag tömegsport jelleggel működött. Tóbi István távozása után néhány évig Pécsi Attila, majd Csoboth Zoltán irányította a szakosztályt, de mindketten kénytelenek voltak szakítani e sporttal, családi és munkahelyi elfoglaltságuk miatt.

Az edzéseket a 90-es évek óta Nagy Ákos, a Bátaszéki Általános Iskola és Gimnázium testnevelő tanára, 4 Dan-os mester, WUKF Európa- és Világ Bajnok vezeti. Csapatunk munkáját 1995 óta Dózsa-Pál Tibor Szakosztályvezető segíti.

1999-ben tovább bővült a szakosztály létszáma, miután Szekszárdon is elkezdődtek az edzések. Jelenleg Bátaszéken és Szekszárdon mintegy 100 karatéka edz, köztük több aktív feketeöves mesterrel. Versenyzőink előkelő helyet foglalnak el az országos és nemzetközi szintű versenyeken egyaránt. Kiemelkedő versenyzőink a Magyar Wado Szövetség keretein belül évek óta sikeresen szerepelnek a Wado-Kai Európa Bajnokságokon.

A Szakosztály több versenysorozatot kezdeményezett. 1996-ban a Széki Kupát, mely minden év tavaszán kerül megrendezésre, gyerekek és juniorok számára. 2003-ban indult útjára az Alisca Bau (napjainkban Cikádor) Kupa. Ez rendszerint a gyermek országos bajnoksághoz igazítva az őszi versenynaptárban foglal helyet. A kezdő versenyzők, házi bajnokság keretében kerülnek „felavatásra”, melyből egy az őszi egy, pedig a tavaszi szezon nyitóversenye. Nagy büszkeség, hogy egy-egy házi bajnokságon, melyen az 1-8 osztályosok vesznek részt, gyakran 50-60 iskolás korú versenyző méri össze tudását.

Az utóbbi évek nagy kezdeményezése az ovikarate, melyet 2012 őszén indítottunk útjára a bátaszéki és az alsónyéki óvodákban, mintegy 25-30 kisgyermekkel. Az óvodásoknak is rendezünk bajnokságot, szivacsküzdelem kategóriában tudják összemérni erejüket.

 

Facebook-oldalunkat ide kattintva érhetik el!